Budúcnosťou v oblasti HR sú virtuálne platformy

<Zadajte anotáciu>

Výzvou IT sektora na Slovensku je vyrovnanie sa s nedostatkom odborníkov. Proces hiringu je časovo náročný a vyžaduje rozsiahle HR oddelenie.

Riešením je efektívnejší výber potenciálnych zamestnancov pomocou online platformy.

Ide o globálny trend, ktorý v súčasnosti využívajú veľké aj menšie spoločnosti. „Záujem o prácu v IT sektore môžeme demonštrovať na našej spoločnosti - ročne prijímame životopisy od približne 10 000 uchádzačov. Efektívne preveriť ich skúsenosti je časovo náročné. Deficit zamestnancov vplýva na poskytovanie služieb zákazníkom a biznis spoločnosti,” opisuje Peter Fischer, viceprezident pre ľudské zdroje T-Systems Slovakia.

Verifikácia znalostí cez platformu

Pre efektívnejšiu selekciu kandidátov začala najväčšia IT spoločnosť v Košickom kraji využívať globálnu online platformu HireVue, ktorá predstavuje priestor na virtuálne interview. Uchádzač odpovedá na otázky aj formou video nahrávok.

„Platforma rýchlo a efektívne hodnotí adeptov na pozíciu. V jej rozhraní prispôsobíme obsah interview konkrétnej pozícii. Ide predovšetkým o overenie technických znalostí, softskillových zručností, zaujímajú nás aj všeobecnejšie otázky - motivácia práce vo firme, možný nástup. Novinkou je game-based assessment, ktorý na základe hernej aktivity vyhodnocuje rôzne kvality uchádzača, napríklad analytické myslenie,” priblížil Lukáš Horváth, senior project manager HR International.  

Výsledkom virtuálneho interview je výber vhodných adeptov na základe algoritmov. „Cieľom nie je nahradiť HR oddelenie, len ho zefektívniť. Výstupom aplikácie sú najlepší uchádzači na danú pozíciu, ktorí sú pozvaní na osobný pohovor,” vysvetľuje Horváth.

„Najlepší spôsob, ako rýchlejšie nájsť talent, je poskytnúť kandidátom jednoduchý a pútavý spôsob, ako predviesť svoje zručnosti a kompetencie. Teší nás, že spoločnosť T-Systems Slovakia je na čele Slovenska tým, že poskytuje rozhovory praktické pre kandidátov a s veľkou efektívnosťou pre podnik,“ povedal Kevin Parker, predseda spoločnosti HireVue.

Dynamický prístup

Online platforma prináša pozitíva aj pre potenciálnych zamestnancov. „Spoločnosť ako celok je vďaka HireVue otvorenejšia a prístupnejšia - kandidát interview absolvuje kedykoľvek a kdekoľvek. Je to preňho pohodlnejšie, dynamickejšie aj prirodzenejšie,” vysvetľuje Pavol Buhla, Head of HR Business Partner T-Systems Slovakia.  

Výhodou online platformy je jej modifikácia vizuálu spoločnosti. „Napriek tomu, že ide o online prostredie, platforma je osobnejšia. Kandidátom sa v úvode prihovára aj generálny riaditeľ Daniel Giebel, čo pri bežných osobných pohovoroch možné nie je,” dopĺňa Buhla.

Budúcnosť HR v spoločnosti

Spoločnosť vidí vo virtuálnych pracovných interview budúcnosť. „Už po prvých interview máme pozitívnu spätnú väzbu. V blízkom časovom horizonte sa platforma stane štandardným pomocným nástrojom u každého hiringového manažéra,” uzavrel Peter Fischer.

Autor článku: Edita Hilgartová, Lemur