Čo hovoria na Dual naši prváci

<Zadajte anotáciu>

Ubehlo už niekoľko týždňov odkedy cez dvere spoločnosti T-Systems prešla nová generácia študentov Dual Education. Postupne sa zoznamovali s firmou, jej zamestnancami,  firemnou kultúrou, aj s ďalšími kolegami dualistami z vyšších ročníkov. Máme za sebou spoločné eventy ako Magenta fest alebo teambuilding v Brne.



Keďže hodnotenie a spätná väzba je u nás veľmi dôležitá, rozhodli sme sa osloviť študentov prvého ročníka, aby nám porozprávali o svojich doterajších pocitoch z celého nášho duálneho vzdelávania.
Ako prvý bol oslovený Mišo Borza, ktorý svoje doterajšie pocity zhrnul takto: „Mne tento spôsob výučby vyhovuje. Keď sme vo firme je tam veľmi príjemné prostredie. Nie všetko čo sa učíme ma baví, ako napríklad predmet spracovanie informácií, ktorý ma síce absolútne nebaví ale uvedomujem si, že aj tieto vedomosti sa mi môžu hodiť, aby som neskôr nepísal formálne dokumenty ako piatak na základnej škole. Taktiež veľmi oceňujem možnosť navštevovať volitelný predmet ABAP. A samozrejme sa už neviem
dočkať praxe.“

Svojim názorom prispel aj Peťo Mach, ktorý taktiež hodnotil dual pozitívne: „Moje pocity z dualu sú v celku v pohode, všetko je podľa očakávania až na prístup niektorých učiteľov, čo síce nie je až také zlé, no mohlo by to byť lepšie J Na druhej strane sa mi veľmi páči prístup k nám od zamestnancov T-Systems. Čo ma baví najviac je asi programovanie a siete, najmenej zas linux a spracovanie informácií, kde momentálne preberáme prácu s Excelom“.

Z môjho pohľadu je dual super! Začíname prakticky od základov a nie je to len o teórií. Práve pomer teórie a praxe je na tom to najlepšie. No úplne najlepšie je motivačné štipendium. Aj keď sa mi veľmi nechce učiť, prekonávam sa, pretože by som rád dostával štipendium. Páči sa mi prístup ľudí vo firme a taktiež aj učiteľov a ak by som mal dual ohodnotiť, moje hodnotenie by bolo 8,5 z 10“, povedal ďalší študent Jozef Krupka.



Ako poslednú sme samozrejme museli osloviť aj našu jedinú študentku v prvom ročníku, dualistku Andreu Protznerovú „Z dualu mám zatiaľ dobré pocity a páči sa mi to, že lektori a učitelia sú voči nám ústretoví a snažia sa nám vysvetliť veci rôznymi spôsobmi, aby sme učivo čo najlepšie pochopili. Náš triedny kolektív je celkom zohraný, sú v ňom všemožný ľudia s ktorími sa dá v pohode výjsť a porozprávať na každú tému. Je to rozhodne lepšie ako trieda na strednej škole plná dievčat, kde som si pripadala občas ako na bojovom poli. Musím ale povedať, že štúdium je celkom náročné, určite pre mňa ko začiatočníka v IT no so zodpovedným prístupom sa to dá určite zvládnuť.“

V mene ostatných ročníkov dualistov ďakujem osloveným kolegom za ich názory a samozrejme im prajem veľa úspechov pri ich ďalších rokoch štúdia.

Napísal: Matúš Čičvara