Oplatí sa pomáhať! Prečítajte si ďalšie príbehy úspešných projektov

<Zadajte anotáciu>

DzivoKE. To je nielen mesto v ktorého srdci pracujeme, ale aj kraj, ku ktorému sa hrdo hlásime. Ďalší zo série článkov o Nadačnom fonde T-Systems Slovakia a jeho grantovom programe T for all, all for T, vám poodkryje úspechy a nadšenie ľudí, ktorí stoja na čele tohtoročných podporených projektov neziskoviek.

Krajšie vonkajšie záhrady materských škôl, viac zelene v nich, opravené detské zariadenia, namaľované záhony, vyčistený bankovský les, postavená zrubová kontajnerová ohrada vo furčianskom lesoparku a mnoho ďalšieho,” hrdo hovorí Martin Ištván, štatutár združenia Inštitút pre otázky samosprávy o.z. a koordinátor úspešného projektu  Košická dobrovoľnícka jar. Jeho cieľom bolo zorganizovať 20 dobrovoľníckych akcií so zameraním na ochranu životného prostredia v mestských častiach a ukázať, čo všetko sa s trochou chuti do práce dá pre občanov spraviť. Do projektu sa pred skončením školského roka zapojili aj dualisti T-Systems Slovakia.

Vďaka Nadačnému fondu T-Systems Slovakia sa v uplynulých mesiacoch podarilo zrealizovať spolu 10 projektov, z toho niekoľko z nich sa zameralo priamo na košický komunitný život. Jedným z nich je aj projekt neziskovky pôsobiacej pri Základnej škole Ľudovíta Fullu na Maurerovej ulici v Košiciach. Vďaka získanému grantu  vytvorila neziskovka  nízkoalergénnu zónu v školskej komunitnej záhrade. Podľa slov koordinátorky projektu Viktórie Levickej sa realizovaním projektu „skrášlilo a spríjemnilo prostredie v školskej záhrade a o jej starostlivosť boli zapojení aj žiaci. Projekt zaznamenal aj podporu širšej školskej komunity (žiaci, učitelia, rodičia) a podnietil podporu enviromentálnych a medzigeneračných aktivít v sídliskovej komunite.”

Zveľaďovanie prostredia nie je nutne vždy len o zdraví a bezpečí. Mladí streetartoví umelci sa v spojení s organizáciou Active life postarali o to, aby na sídlisku KVP vznikla nová muralistická maľba a to nielen s estetickým ale aj edukatívnym charakterom. „Chceli sme tiež ukázať ľuďom, že grafity nemusia byť len čmáranice. Spoločne s Grafitti školou, ľuďmi z KVP Reprezent a dobrovoľníkmi sme na stenách pomyselných hradieb znázornili 13 ikon z histórie. Tešíme sa z toho, že sa ľuďom teraz podchod páči. Chodia sa sem aj fotiť. Verím, že sa na hradby príde pozrieť čo najviac zvedavcov. Je to taký náš malý košický div,“ dodal Tomáš Gáll, koordinátor projektu a štatutár organizácie.

Veríme, že podobných divov nám pribudne aj v ďalšom ročníku. Výzvu grantového programu T for all, all for T uverejníme 11. septembra na našom webe. Tešíme sa na Vaše „dzivé“ projekty.

(úvodná fotka, zdroj: Active life)