Dávame šancu na štúdium a kariéru do 5 rokov po strednej

<Zadajte anotáciu>

Pri duálnom vzdelávaní človeku ako prvé často napadne stredoškolské štúdium. Duál v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia v spolupráci so Strednou priemyselnou školou elektrotechnickou v Košiciach je však 18+. Šancu vzdelávať sa priamo v praxi a budovať kariéru ponúka absolventom stredných škôl.

Okrem čerstvých maturantov  je duál 18+ šancou aj pre tých, ktorí chcú zmeniť svoj život a začať nanovo. Preto je prihlasovanie otvorené pre všetkých, ktorí majú maturitné vysvedčenie staré najviac 5 rokov. Je nám totiž jasné, že nie každý vie, čo chce robiť hneď po mature.

Dôkazom toho, že duál je otvorený aj pre starších študentov, sú naši dualisti, ktorí k nám neprišli hneď po strednej škole.

Radovan Balázs:

„Po strednej som sa rozhodol skúsiť vysokú školu, keďže tam v podstate neboli prijímačky alebo boli ľahké. Duál som zvažoval ako možnosť asi 2 roky, len som si nebol istý, či ma zoberú. Chcel som sa dostať na duál hlavne pre istú prax už počas štúdia, ktorá je aj zaplatená, čiže človek si nemusí hľadať nejaké brigády. Veľkým plusom bolo aj isté pracovné miesto. Odhodlal som sa až minulý rok a som tu spokojnejší ako na vysokej škole, kde mi vadilo, že si tam človek musí prejsť vednými predmetmi a všeobecnými predmetmi. Chápem myšlienku, že človek by mal vidieť ,pod kapotu‘ problematiky daného odboru, ale málokto vie všetko a som vedcom byť nechcel. Páči sa mi, že si nemusím zháňať prax sám.”

Monika Vojkůvková:

„Ja som skončila jazdeckú školu, s ktorou je uplatnenie na Slovensku mizivé. Polroka som sa nevedela zamestnať, do úvahy pripadalo zahraničie, ale chcela som ešte nejaký čas ostať na Slovensku. V decembri som vzala prvú robotu, ktorú som našla, v tzv. káblikárni. Zlé podmienky a mizivý plat. Potom som prešla do call centra mobilného operátora, kde som sa jedného dňa strašne vytočila na volajúcom, až tak, že som začala hľadať chybu, prečo žijem tak, ako žijem. Uvedomila som si, že by bolo fajn robiť niečo iné a čo ma baví. V mojom prípade to sú kone a počítače. Vedela som, že nemám skilly na to, aby ma prijali rovno na nejakú pozíciu, vysoká škola ma nelákala. Kolegyňa spomenula známeho, ktorý študuje duálne v DT IT Solutions Slovakia. V deň, keď som si duál googlila a dozvedela sa, že štúdium je bezplatné, má veľa praxe a motiváciu v podobe štipka, som si poslala prihlášku, bolo to tesne pred uzavretím prihlášok. Hneď, ako som prišla na duál, som vedela, že chcem pracovať v IT, akurát som si potrebovala nájsť správny smer. Najprv som chcela programovať, dnes sa vidím v sieťach, security a cybersecurity.”

Jakub Kováč:

Študoval som na odbornej priemyselnej škole. Po škole som sa vybral chvíľu pracovať. Bola to práca pre automobilku v Žiline. Stále som však mal v hlave myšlienku na duál, keďže som sa o duálnom vzdelávaní v DT IT Solutions dozvedel ešte počas strednej školy. Vtedy k nám na školu prišli prezentovať duál, no osobne som sa prezentácii nezúčastnil z dôvodu školských športových aktivít. Dostala sa mi do ruky brožúra opisujúca duálne vzdelávanie, možnosti jeho zamerania a nejaké tie výhody a nevýhody. Tak mi to nejako ostalo v pamäti a po čase v práci som sa rozhodol skúsiť to. Zo začiatku som mal isté obavy, pretože to nebolo úplne také zameranie ktoré som na strednej študoval, ale povedal som si, že skúsim a uvidím. Teraz, po dvoch rokoch štúdia, môžem jednoznačne povedať, že to bolo správne rozhodnutie, ktoré neľutujem. Duálne vzdelávanie v DT IT Solutions mi ukázalo nové veci, ktoré ma zaujali a mohol som sa ich naučiť, a v podstate mi ukázalo smer, ktorým sa chcem v živote uberať.”

Norbert Szőke:

„Ja som začal chodiť na vysokú školu, no nechal som to tam a potom som nevedel, čo ďalej. Nakoniec som sa dozvedel o duáli, mal som spolužiaka zo strednej, ktorý na duál chodil, tak cez neho som si zistil viac informácií. Najviac ma zaujalo to, že na duáli nie sú zbytočné predmety, ktoré boli pre mňa najhoršie. Ako druhé sa mi zapáčilo to, že mám istú robotu po ukončení a potom, samozrejme, aj prax.”

Ak hľadáš istotu do budúcna a najlepšie sa učíš z praxe, švihni si - prihlasovanie na duál DT IT Solutions Slovakia je otvorené do pondelka 31. mája 2021!